Ami még egy jó ételről is eltereli a figyelmet

Imádom a hasam. Sok ember van ezzel így, de rám különösen is igaz, hogy egy jó evéssel le lehet venni a lábamról. Persze igazi ínyenc vagyok, vagy lehet, hogy csal finnyás, ki tudja, ezért nem árt, ha az apró részletekig, minden jól sikerül. Itt nem csak arra gondolok, hogy nem szeretem, ha a steak, amit jól átsütve kértem véres marad mégis, hanem az ennél apróbb dolgokra. Milyenek az evőeszközök, a pincér kiszolgálásnak módja megfelel-e az elvárásaimnak, amit gyakran az árhoz viszonyítok, és hasonlók. Persze tudom, hogy ez már nem is az ételről szól, de szeretem, ha nem csak a köret, hanem a körítés is megállja a helyét. Természetesen cserébe én is a hely szelleméhez illően viselkedek, például egy komolyabb vacsorához legalább inget veszek fel, és nem mackóban, lukas pólóban érkezek a vályúhoz, továbbá ha a helyzet megkívánja, akkor akár a pizzát is késsel, villával eszem. Persze nem csak a drága éttermeket élvezem én sem. Sokszor előfordul, hogy nincs kedvem odafigyelni a formaságokra és inkább dobverőt a kézbe, sört a másikba, és hangosan beszélgetve nézem a meccset, otthon a haverokkal, vagy egy közeli vendéglátó egységben, ahol ez elfogadott. Ilyenkor mondjuk nem is az étel a fontos, hanem inkább a társaság. Viszont amikor a kajára akarok figyelni, mert olyan helyen vagyok, hogy megéri, akkor elég nehéz elterelni róla a figyelmem. Általában, ha beszélgetek is közben, akkor is az adott étel minőségéről folyik a szó, vagy épp az étkezde kinézetét, a pincérek viselkedését elemezgetem. Múltkor azonban valaminek sikerült a tudatomba férkőzni, miközben épp a bélszínt ettem.

A partnerem, aki velem szemben ült, egy hölgy volt, akinek a füleiben szép swarovski fülbevaló gömbök csillogtak. Persze ezt először nem tudtam. Első benyomásra nekem hatalmas gyémántoknak tűntek, meg is jegyeztem, hogy milyen szépek azok az ékszerek. Láttam a nőn, hogy örül a dicséretnek, és lelkesen magyarázni kezdett kincseiről.

Kiderült, hogy nem gyémántról van szó, hanem swarovskiról. Érdeklődésem után elmondta, hogy sokkal jobban szereti ezeket a kiegészítőket, mint a drágaköves ékszereket. Ennek egyik oka, hogy jóval olcsóbbak, ugyan akkor kinézetre nagyon hasonlítanak drága párjaikhoz. Jelen esetben a fülbevaló elsőre nekem is gyémántnak tűnt ugyebár. Még mondott pár dolgot, hogy milyen fajtákat szeret ő, melyikeke a kedvencei, de ez már annyira nem volt izgalmas, hamar visszatértem a húsomhoz, és folytattam az étkezést, viszont arra bőven elég volt ez a kis kitekintés, hogy foglalkoztasson a dolog annyira, hogy otthon utána nézzek ennek a megtévesztő külsejű kőnek.

Érdekes dolgokra bukkantam az internetes böngészés közben. A swarovskit ugyanis kifejezetten arra találták ki, hogy a drágakövek helyettese legyen. Ólomkristályból készül, ami jóval olcsóbb alapanyag, mint mondjuk a gyémánt, viszont nagyon jó a fényáteresztő képessége. Emiatt lehet elég könnyen megkülönböztetni a hamisítványoktól is egyébként. A másolatok ugyanis olvasztott üvegből készülnek, ami lényegesen kevésbé csillog, így még szabad szemmel is könnyű meglátni a különbséget, a laikusok számára is.

A páratlan szemkápráztatás másik összetevője a csiszolásban rejlik. Alapvetően két nagyobb fajtát különíthetünk el. A gyémántcsiszolású köveknek kúpos a hátuk, leginkább foglalatokban, ékszerként találkozhatunk velük. Ezzel szemben a lapos kövek ragasztással, vagy vasalással ruhák, egyéb tárgyak ékei lehetnek.

A különféle alakzatok száma végtelen, sőt akár olyat is választhatunk, ami színezve van, így nem csak a gyémánt, de a zafír, a smaragd vagy más színes drágakő helyett is találhatunk számunkra megfelelő swarovskit. Persze azt hozzá kell tenni, hogy a színes kövek fényáteresztése kisebb, így a csillogás és halványabb lesz, ugyan akkor ezzel sem veszít túl sokat a fényéből.

Visszatérve a csiszolásra, minél több lapra csiszolnak egy követ, annál több helyen töri meg a fényt, így szintén növeli az ékszer vakító hatását. Az eredeti gyár egyik vádjegye a 14 lapos csiszolás, és minden ilyen műveletet precíz gépekkel végeznek, a tökéletesség elérése végett.

Összességében elmondható, hogy a swarovski kitűnő választás, ha nem szeretnénk egy autó árát kiadni, egy gyűrűre, ugyan akkor küllemre sem kell majd szégyenkeznünk. Amennyiben élőben vásárolunk, könnyen megismerjük majd az eredeti termékeket, viszont internetes rendelés esetén figyeljünk, hogy jó helyről szerezzük be a hőn áhított ékszert, nehogy átverjenek minket.

Bár továbbra is ételrajongó maradok, az eset tanulságához hozzátartozik, hogy nem árt néha étkezés közben más témák átbeszélésének is teret engedni, ugyanis előfordulhat, hogy olyan információkhoz jutunk ennek köszönhetően, ami mellett egyébként elmentünk volna. Ez még akkor is igaz, ha a legjobb étteremben esszük, az általunk legjobbnak tartott étket.